top of page
Suomifilmin Salaiset Kansiot — kadonnutta naisroolia etsimässä

Keväällä 2022 ensi-iltansa saanut kantaesitys kirjoittaa Suomifilmin historiaa uusiksi hillittömällä otteella ja tekee samalla läpileikkauksen elokuvahistorian naisroolien jatkumosta nykypäivään. Miten Ansa Ikonen palkkakuopassa tai Assi Nortia eksoottisten typyjen rooleissa tuntuukin tänä päivänä niin kaukaiselta ja tutulta yhtä aikaa.

 

Mutta mitäpä jos Suomi-Filmin arkistoista löytyisi salaiset kansiot, jossa kaikki on tyystin toisin? Sodan repimän kansakunnan eheyttävän suureepoksen sankarin, rouva Koskelan, kuolemattomia lausahduksia siteerattaisiin niin synnytyssaleissa kuin Arkadianmäellä. Kansa nauraisi katketakseen kukkahattuisen Pirkko Puupään ja näsäviisaan neiti Pätkän kohelluksille.

Voiko rillipäinen nainen päästä naimisiin? Mitä hauskaa on kaulinta heiluttavassa pirttihirmussa? Saako Suomisen perheen äiti olla seksikäs? Suomifilmin Salaiset Kansiot vyöryttää lavalle kansallisessa alitajunnassamme yhä vaikuttavia mielikuvia naiseudesta ja naisen roolista, joita kultakauden Suomifilmit ovat mieliimme juurruttaneet. Esitys on yritys tarkentaa rakenteisiin, jotka tänäkin päivänä estävät itsen ja toisen kohtaamisen.

Kesto n. 2h. Esityksessä on väliaika. #teatteri

KÄSIKIRJOITUS:

Pinja Hahtola ja Mari Lehtonen
OHJAUS: Ria Kataja
NÄYTTÄMÖLLÄ: Mari Lehtonen ja Pinja Hahtola

VIDEO- JA ÄÄNISUUNNITTELU: Esko Paavola

VALOSUUNNITTELU: Janne Teivainen

PUKUSUUNNITTELU: Elina Vättö

KOREOGRAFINEN APU: Panu Varstala

bottom of page