top of page
HJNPOSTER_RZ_CLEAN.JPEG
Historian jännät naiset heräävät henkiin Teatterissa

Kolmen näyttelijän ja yhden muusikon valmistama teos pohjautuu Maria Petterssonin “Historian jännät naiset” -kirjaan. Se herättää henkiin historialliset naishahmot, jotka ovat sukupuolensa takia unohdettu ja jätetty usein historiankirjoituksen ulkopuolelle.

“Nämä naiset ovat raakoja ja julmia, hauskoja ja älykkäitä, mutta myös aktiivisia toimijoita ja kokonaisia persoonia. Historian kirjoissa ei heitä näy ja vielä 90-luvullakaan heistä ei kuultu koulun historiantunneilla. Halusimme lähteä tutustumaan näihin naisiin lähietäisyydeltä ja käytännöntasolla”, kertoo esityksen koollekutsuja, näyttelijä Outi Ikonen.

“Liian usein kiinnostavat naiset on typistetty rakastajiensa kumppaneiksi, pyhiksi madonnoiksi tai suurten kertomusten sivulauseiksi. Näillä naisilla on ollu ihan oma, uskomaton elämä, jota historian miesten ei tulisi enää varjostaa”, lisää näyttelijä Anna Korolainen Crevier.

Teatteri Spindriftin näyttelijät rakastuivat Petterssonin kirjaan ja halusivat tuoda näyttämölle oman tulkintansta inspiroivista hahmoista. Näyttelijät ovat muuntautuneet jänniksi naisiksi ja kirjoittaneet esityksen tekstin heidän suullaan. “On ollut uskomattoman innostavaa asettua näiden mimmien saappaisiin ja katsoa kirjoittaessa maailmaa heidän näkökulmastaan”, näyttelijä Marjo Lahti kuvaa prosessia.

Esitystä varten Spindriftin riveihin on liittynyt ukrainalainen Jazz-pianisti, Artists at Risk -verkoston kautta Suomeen residenssiin saapunut Marina Kramarenko. Yhdessä Kramarenko ja näyttelijät ovat rakentaneet kielen, jossa musiikki ja näyttelijän keho maalaavat esityksen maailman dialogisesti. Kukin esitys sulautuu ympäristöönsä ja kutsuu katsojat seuraamaan esitystä tilassa liikkuen.

Spindrift Theatre on vuonna 2013 perustettu pohjoismainen ryhmä, joka koostuu naisnäyttelijöistä ja työskentelee kollektiivisesti ja hierarkiattomasti. Spindriftin näyttelijät kehittävät estetiikkaa, jossa feminiiniset laadut saavat niille kuuluvan tilan.

Esitystä tukee Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kaupunki ja Kari Mattilan säätiö

Esitystä myy: ria@iloinentalo.com

www.spindrift.team/historian-jannat-naiset

bottom of page