top of page

Historian jännät naiset heräävät henkiin Teatterissa

Pohjoismainen Teatteri Spindrift kiertää Suomea kantaesityksellään “Historian jännät naiset – tarinoita, joita et tiennyt olevan”. Lähtökohtaisesti kolmen näyttelijän ja yhden muusikon valmistama teos on muokattu kiertueita varten kahden näyttelijän ja muusikon esitykseksi. Teatteri Spindriftin jäsenen Marjo Lahden lisäksi lavalla nähdään vieraileva näyttelijä Pinja Hahtola, sekä ukrainalainen Jazz-pianisti Marina Kramarenko.

Teos pohjautuu Maria Petterssonin “Historian jännät naiset” -kirjaan ja se herättää henkiin historialliset naishahmot, jotka on sukupuolensa takia unohdettu ja jätetty usein historiankirjoituksen ulkopuolelle.

 

Näin Teatteri Spindriftin työryhmä kertoo prosessistaan.

 

“Nämä naiset ovat raakoja ja julmia, hauskoja ja älykkäitä, mutta myös aktiivisia toimijoita ja kokonaisia persoonia. Historian kirjoissa ei heitä näy ja vielä 90-luvullakaan heistä ei kuultu koulun historiantunneilla. Halusimme lähteä tutustumaan näihin naisiin lähietäisyydeltä ja käytännöntasolla”.

 

“Liian usein kiinnostavat naiset on typistetty rakastajiensa kumppaneiksi, pyhiksi madonnoiksi tai suurten kertomusten sivulauseiksi. Näillä naisilla on ollu ihan oma, uskomaton elämä, jota historian miesten ei tulisi enää varjostaa”.

 

Teatteri Spindriftin näyttelijät rakastuivat Petterssonin kirjaan ja halusivat tuoda näyttämölle oman tulkintansa inspiroivista hahmoista. Näyttelijät ovat muuntautuneet jänniksi naisiksi ja kirjoittaneet esityksen tekstin heidän suullaan. “On ollut uskomattoman innostavaa asettua näiden mimmien saappaisiin ja katsoa kirjoittaessa maailmaa heidän näkökulmastaan”

 

Esitystä varten Spindriftin riveihin on liittynyt ukrainalainen Jazz-pianisti, Artists at Risk -verkoston kautta Suomeen residenssiin saapunut Marina Kramarenko. Yhdessä Kramarenko ja näyttelijät ovat rakentaneet kielen, jossa musiikki ja näyttelijän keho maalaavat esityksen maailman dialogisesti.

 

Esitys on nähty Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa, Teatteri Avoimissa Ovissa Helsingissä, Lapin maakuntamuseossa Rovaniemellä ja Lainsuojattomat- festivaaleilla Iisalmessa.Spindrift Theatre on vuonna 2013 perustettu pohjoismainen ryhmä, joka esiintyy nyt toista kertaa Suomessa. Spindrift koostuu naisnäyttelijöistä ja työskentelee kollektiivisesti ja hierarkiattomasti. Spindriftin näyttelijät kehittävät estetiikkaa, jossa feminiiniset laadut saavat niille kuuluvan tilan.

kuvat: Antti Reini

#teatteri

 kiertue-esitykset: ria@iloinentalo.com

bottom of page